Mikä ihmeen tunneilmasto työyhteisöissä?

04.04.2024
Kuva: Nina Panganniemi
Kuva: Nina Panganniemi

Johda tunneilmastoa – Vapauta työyhteisösi todellinen potentiaali Rantanen, Leppänen, Kankaanpää (Alma Talent 2020) Tämä on kirja, jota olen suositellut paljon ihmisille. Olen lukenut monta tunteista kertovaa kirjaa ja tässä mielestäni parhaiten toteutuu tunteiden normalisointi työkontekstissa, asiallisesti ja faktaperustaisesti perustellaan se, miksi meidän jokaisen kannattaa kiinnostua tunteista ja työpaikan tunneilmastosta ja tarjotaan työkaluja tunteiden havainnointiin, ymmärtämiseen, muuntamiseen.

Eli jos tunteet ja se miten niistä voisi puhua työympäristössä kiinnostaa sinua, niin lue tämä!

Ja jos et vielä ole kiinnostunut tunteista, niin perustelen tähän vähän sitä, miksi ehkä kannattaisi. Monet työelämässä tavoitellut asiat, kuten motivaatio, luottamus, sitoutuminen, innostus, asioiden aikaansaaminen, onnistuminen joko ovat tunteita tai niihin liittyy vahvoja tunteita. Myös nämä, joita ehkä ei niin paljon toivota, mutta ovat osa työyhteisöjen arkea, ovat kytköksissä tunteisiin: pettymykset, epäonnistuminen, uupuminen, harmitus, vastustus, epäasiallinen käytös.

Jos tunteet jakaa myönteisiin ja kielteisiin, niin on hyvä huomioida se, että tunteiden kirjossa ei voi valita vain joitain tunteita ja jättää loput huomiotta. Kaikille tunteille pitää olla tilaa. Se ei tietenkään tarkoita sitä, että työpaikoilla voisi ilmaista tunteita miten sattuu.

Mikä ihmeen KYARHEM?

Meillä kaikille on tarpeita, jotka jäädessään täyttymättä, voivat saada meidät käyttäytymään toisten mielestä hankalasti. Eli toivomme niin, että meistä oltaisiin kiinnostuneita, meitä ymmärrettäisiin, arvostettaisiin, kohdeltaisiin reilusti, meillä olisi hallintaa, me edistyisimme ja kokisimme merkityksellisyyttä. Tämä lista voi lisätä myötätuntoa toisia ja itseä kohtaa seuraavalla kerralla, kun kohtaamme ei-toivottua käytöstä toisten tai itsen osalta.

Jos kiinnostuit, niin kuuntele lisää täältä Jaakko Rantasen ajatuksia vaikeista tunteista ja tunneilmaston johtamisesta: https://www.ninalyytinen.fi/psykopodiaa/vaikeat-tunteet-tyoelamassa 

- Nina Panganniemi -