Tunnetta työyhteisölle
Ohessa muutamia kysymyksiä tunnekeskustelun virittämiseksi työyhteissä tai tunteista puhumisen helpottamiseksi.
Miksi tunteista puhuminen sitten on tärkeää työelämässä? Tunteiden tunnistaminen itsessä lisää itsetuntemusta, -ymmärrystä ja armollisuutta. Tunteiden tunnistaminen on osa sosiaalisia taitoja, joita jokainen tarvitsee paitsi itsensä, mutta myös muiden ihmisten ja yhteisöjen kuten työryhmien kanssa. Tunneälykkyys, johon mm. tunteiden tunnistaminen kuuluu, lisää empatiakykyä ja mentalisaatiotaitoja eli auttaa tilanteen näkemistä toisen ihmisen näkökulmasta. Tämä taas lisää joustavuutta ja mahdollistaa yhteistyön ja -ymmärryksen ihan uudella tavalla.
- Mitä kuuluu? -kysymyksen ohessa kysy työkaveriltasi, minkä tunteen/tunteita hän on tänään kokenut. Kuuntele vastaus ja kerro sitten mitä tunteita olet itse kokenut. Keskustelkaa mistä tunnetilat kertovat ja mikä on niiden viesti. (Vinkki: voit myös aluksi pyytää työkaveriasi kertomaan kuulumiset yhdellä tunnetilalla jonka jälkeen voitte yhdessä pohtia mitä tunteen taustalla on.)
- Kun kysyt työkaveriltasi mielipidettä johonkin asiaan, kysy häneltä myös miltä eri vaihtoehdot hänestä tuntuvat. Mielipide yhdistetään usein helposti järkiperäisiin perusteluihin mutta se, miltä asiat tuntuvat on lähempänä tunnetiloja kuin faktoja.
- Jos tunne -sanan käyttö tai siihen liittyvät teemat tuntuvat haastavilta, mieti mitä ajatuksia siihen liittyy? Mitä tunne sinulle on? Mikä helpottaisi tunteista puhumista? Onko helpompi ensin puhua ajatuksista ja vaikkapa sen jälkeen pohtia millaisia tuntemuksia niihin liittyy?
Lähteet: Tunnetaidot voimavarana. Opas sosiaali- ja terveysalalle, Seppänen.
-Olli Hietajärvi